Percolator

De naam van de percolator komt van het werkwoord percoleren wat betekend het sijpelen van vocht door een poreuze substantie of een kleine opening. Wij zijn al sinds de jaren 1600 bekend met dit fenomeen en eigenlijk eigenlijk is hiermee ook gelijk uitgelegd wat er in een percolator gebeurd.

Een koffie percolator bestaat uit een ketel met onderin een klein ‘kamertje’ welke dicht bij de hittebron zit. Een verticale buis loopt van onder naar boven van de ketel met vlak onder het deksel een aantal gaten waar het water uit kan. De ketel wordt gevuld met de gewenste hoeveelheid water en de gewenste hoeveelheid gemalen koffie word in het filter boven het water geplaatst. Wanneer de kan op een hittebron word geplaatst begint onder het kookproces, hierdoor gaat er water in de verticale buis omhoog alwaar het boven de gemalen koffie er weer uit komt. Dit verwarmde water sijpelt vervolgens weer terug door de gemalen koffie en zo ontstaat de heerlijke warme drank. Dit proces word vervolgens herhaald totdat de juiste sterkte en smaak bereikt zijn.

Moka pot

In 1933 bedacht Luigi De Ponti voor Alfonso Bialetti de moka pot. Bialetti is deze vervolgens gaan verkopen onder de naam Moka Express. Het ontwerp van deze koffie maker is inmiddels over heel Europa bekend en nagemaakt. Het princiepe van de Moka Express is in veel opzichten hetzelfde als van de allereerste percolators echter word bij dit apparaat het water onder hoge druk door de koffie geperst doordat de water ketel en de “kop” van elkaar zijn gescheiden. De ketel is luchtdicht afgesloten en bouwt door verhitting druk op, deze druk zocht er voor dat het water alleen nog maar via de gemalen koffie richting “kop” kan, op deze manier ontstaat er, meer dan bij de originele percolator, een espresso. Bialetti’s zijn nog steeds veel gebruikte koffie machines en je kan ze krijgen van één tot heel veel kopjes per keer.

Cafetières